Gotlandske Pelsfår

Jens Jørgen har aldrig haft får og har aldrig interesseret sig for dem.

Ela har i mange år haft en drøm om får. Det eneste hun kendte til får var, at hun for 12 -15 år siden passede får for en kollega i Hurup, når kollegaen var på ferie, det var Gotlandske Pelsfår.

Da vi købte "Godset" var vi enige om, at her var plads til får både ude og inde. At det skule være Gotlændere, kunne vi godt blive enige om, for som Jens Jørgen sagde, de vejer faktisk ikke mere end en god Belgisk Kæmpe, så de må være nemme at håndtere !!!

I efteråret 2001 købte vi så to gimmere og et 1 års får hos Lis Steffensen i Idom ved Holstebro. Vi skulle ikke have haft mere end de 2 gimmere, men vi faldt i den grad for det 1 års får "Stefanie", som Lis havde dømt til slagtning, fordi hun nær aldrig havde fået den til at acceptere at lade dens første lam die.

Blandt vores kaniner er der kun få, der har navne, men fårene har vi ikke flere af, end de har navne.

Vores 3 får, som vi startede med Lisette, Andrea og Stefanie er nu blevet til 8 moderfår. De første lam er født d. 31. marts i år. Se siden med lammefødsel, Her kan du klikke på hvert enkelt billede og se dem større.   Stefanie med hendes tvillinger i 2006

Vi havde været heldige hvert år at låne en god vædder hos Anna og Hans Peter Millgaard ved Fredericia, så var vi fri for at skulle passe på ham resten af året, men i 2007 har vi selv købt vædder oppe hos Svend Pedersen i Hurup.

Vi havde bestilt ham allerede året før, og da de kun fik 1 vædderlam, så var han jo vores. Vi fik ham allerede i august, for han var lidt af en lømmel, han så sig gal på den grimme fremmede vædder, som han kunne se i vinduerne til deres gårdbutik, og så BANG klir klir. Hm...det blev nu ikke meget bedre af at komme hjem til os, for han skulle ikke sættes til fårene allerede i august, alle lammene gik også sammen med fårene endnu, så Julius Cæsar, som han kom til at hedde, blev sat i tøjr. Det kunne han ikke lide, han opførte sig som om han havde smadret alle hjernecellerne på gårdbutikkens vinduer, og selv om han efterhånden faldt lidt til ro, så er han stadig 2 år gammel ret dum. Stanger aldrig os, men en spand, en hånd, en sæk så går han på den. Og stå og smadrer hovedet ind i en dør kan han i timevis.
Vores får bliver klippet ca. 1 måned, før de skal læmme i april, og så kommer de ind udefra, - først kommer de et par stykker i hvert rum og i god tid inden læmning i hvert sit rum, så de kan læmme i fred og ro.
Vi er rimelig gode til at se, når læmningen er op over, og så kigger vi til dem ca. hver 2. - 3. time døgnet rundt, det har vi det bedste med. Det er også lykkedes os at overvære næsten alle læmninger de 8 år, vi har haft dem. 

Vi skal ikke have en større flok, end vi har nu, et par lam i vores fryser hvert år, lidt til familien og et par stykker til salg, det er, hvad vi synes er hyggeligt.

Efter at have haft får i knap 8½ år, må vi konstatere, at vi begge er vilde med fårene.

Fodring. Selv om der er masser af græs en overgang om sommeren, får de lidt hø til at hygge sig med, affaldsbrød og 1 par kg korn med lidt kraftfoder i som tilskud hver dag. Vi har ikke for meget græs til dem i perioder, da vores jord er stiv lerjord, så ved at fodre ved siden af hele tiden, drøjer vi lidt på det. Det hjælper også på, at holde maven i orden på lammene, og så er det så nemt at kalde på dem og kunne kigge efter, at alt er i orden, når de er vant til, vi kommer med noget lækkert til dem.  Vi har vores får for at hygge os med dem, og det skal både de og vi kunne mærke. Vi behøver ingen hund til at fange dem og drive dem, de kommer hurtigere end vores hunde, når vi fløjter !

I efteråret sætter vi så mængden af brød, korn og kraftfoder op og de får lidt gulerødder.

 
Sagde I mad ?

Lammene kommer ind i oktober, når der ikke er meget græs tilbage, og så kan vædderen passende blive sat sammen med fårene.
 

Du kan bestille lam til avl og til slagt til levering i efteråret


Vi kender ikke andre fåreracer, men vores Gotlændere er altid sultne. Og det er i hvert fald ikke dem, man skal bruge i beplantninger o. lign., for de er også altædende, grene, juletræer osv. er bare guf.

Uld og skind
Vores får bliver klippet 2 gange om året og leverer den dejligste gotlandske uld. Desværre er det, med så få får og ingen større privat afsætningsmulighed, umuligt at bruge ulden, hvis man da ikke lige kan karte, spinde eller filte selv, så det meste bliver brændt, kun det bedste gemmes. Vi har nogle få private, som aftager lidt, men skulle nogen være interesseret, så kontakt os, vi sender gerne uld i mindre portioner, når vores udgifter bare dækkes sådan godt og vel. Vi har altid et mindre lager - for en sikkerheds skyld.
Vores lammeskind får vi garvet i Sverige gennem Gotlænderforeningen, de er pragtfulde krøllede grå i forskellige nuancer og vaskbare. Vi sælger dem for 500 - 700 kr. stk.

Uld og skind sælges året rundt

Foreninger
Vi er  medlem af Foreningen for Gotlandske Pelsfår i Danmark. Er du interesseret i denne forening eller Landsforeningen Dansk Fåreavl, så se under adresser.

© Copyright Ela Nørgaard