Lapin au vin a la Mors

.....eller "Skolelærerens kaningryde"

 

Morsø Folkeblad udskrev i efteråret 2008 eller 2009 en konkurrence om

 ”Øens bedste gryderet”, og tænk Jer, kaningryden fik 3. pladsen !
Anne og Jens Sejthen har erfaring med, at man ikke altid skal røbe menuen,

når man serverer kanin for sine gæster, så derfor havde de medbragt

opskriften i en lukket kuvert, da de her først i november mødte frem ved

Folkebladets store gryderetskonkurrence på Sallingsund Færgekro.

Først da dommerpanelet havde smagt og tygget og smagt igen, fik de lov

til at se opskriften med den franske titel ”Lapin au vin a la Mors” eller

”Skolelærernes kaningryde”, - Anne og Jens har nemlig begge været

lærere på Mors i mange år.

De fortæller :

Mange forbinder kaniner med kæledyr, og kan slet ikke klare tanken om

at spise dem.

Men sådan er det ikke alle steder.

Slår man op i en fransk kogebog, vil man finde masser af opskrifter med

”lapin”, og kødet er bestemt ikke at kimse af.

Det minder om kylling, men er noget fastere og lidt mere sødligt i smagen

og kan bruges på så mange måder – både til lette og stærke retter.

Hjemme hos dem bliver der serveret masser af kanin

– også i sammenhænge, hvor man normalt ville bruge kylling eller høns.

F.eks. kanin i tarteletter eller i hønsesalat. I sin barndom avlede Jens

selv masser af kaniner.

Alle havde kaniner under krigen.

De formerer sig jo hurtigt, en hun kan give 10 – 15 unger om året.

Deres egne børn har også haft kaniner, og som gammel jæger kan Jens

selv både slagte og flå.

Der er masser af kaninavlere på Mors, og de sælger også til private.

(Når Jens selv kan slagte og flå, så giver Fødevaremyndighederne da i

ngen problemer for morsingboerne med at sælge til ham. red.)

 

FLOT GÅET af Anne og Jens Sejthen.

Kaninkøkkenet ønsker HJERTELIG TIL LYKKE med 3. pladsen og

siger TAK for en supergod reklamer for at spise kaninkød.

 

Avisudklippet er sendt til redaktøren af nogen af hendes venner fra

hendes tid på Mors i 90´erne,

1000 TAK til Hanna, Kristiane og Hannah Roslev.

 

Lapin au vin a la Mors

…..eller Skolelærernes kaningryde

 

1 ung kanin ca. 2 kg slagtet

3 dl tør hvidvin

2 dl piskefløde

1 ds. ananastern

2 spsk. syrlig gelé

2 spsk. honning

2 ds. hakkede tomater eller et ½ glas soltørrede

2 syrlig æbler i tern

3 – 6 forårsløg

150 g bacontern

250 g champignon

1 hønsebouillon

Saften af 1 citron

3 spsk. olivenolie

2 fed hvidløg

Salt og blandet peber

Krydderbuket af timian, salvie, mynte1 – 2 små hakkede chilipeber,

2 – 3 laurbærblade og 1 stjerneanisblad

Maizena

 

Kaninen deles i mindre stykker og pensles med olivenolie, salt,

blandet peber og presset hvidløg.

Bacontern og champignon svitses let på en pande.

Krydderbuketten samles i en gazepose.

Alle ingredienserne kommes i en stor stegepose og lægges i

en bradepande og sættes i en forvarmet ovn ved 190 grader i 50

minutter.

Lad kaninen afkøle let, og ”smut” kødet af benene og skær det i

små stykker.

Kom det hele i en gryde og smag til – evt. med lidt paprika – og

varm op.

Benene koges af i 20 minutter, sies fra og væsken koges ind til

en fond, som tilsættes retten.

Jævn med maizena.

Serveres f.eks. med jasminris, kartoffel/sellerimos, nudler eller

ciabattabrød.

Tilbehør:

F.eks. syrlig gelé, søde syltede tomater eller blommer,

honningristede pinjekerner og creme fraiche.

 

                                Velbekomme

                                        Ela

 

 

 

 

© Copyright Ela Nørgaard