Belgisk Kæmpe

Den største kaninrace af alle

Kaninernes konge

Belgisk Kæmpe stammer fra Flandern i Belgien med byen Gent som oprindelsessted. Racen er kendt siden 1825. Den hvide variant er fremavlet i Tyskland og er kendt siden 1912.

Belgisk Kæmpe hører til gruppen Kæmperacer, den skal som voksen veje mindst 7,01 kg. Men ofte vejer de noget mere, de er som en lille hund i størrelsen.

VI har endda solgt en han engang til et par unge mennesker, som ikke måtte have hund i deres lejlighed, men der stod ikke noget om kaniner, - de gør selvfølgelig heller ikke, når de er alene hjemme.

I kraft af sin størrelse må man være forberedt på, at Belgisk Kæmpe kræver mere plads end de fleste kaniner for at udvikle sig, den kræver betydelig mere foder, og den afgiver ligeledes meget mere møg. Det er nok ikke lige den mest velegnede kanin til parcelhushaven !

Fodermæssig er den også en krævende race, for skal den opnå dens idealvægt, så skal den have rigelig adgang til grovfoder, ikke bare en enkelt gulerod et par gange om ugen, nej flere store gulerødder hver dag, men aller helst roer.

Temperamentmæssigt er de generelt ikke de allermest kælne, og hunnerne kan være endog temmelig aggressive, når de har unger, ikke nogen speciel dårlig egenskab, men det kan godt virke noget skræmmende, når 8 kg kanin lægger ørerne og går til angreb med både kløer og ikke mindst tænder, - der er noget kraft bagved.

Men det er en utrolig flot kanin, majestætisk i sin størrelse og udstråling, når den virkelig præsenterer sig.

Belgisk Kæmpe er ingen sjælden race i Danmark, men mange prøver den, fordi de synes, den er så flot, men hvis man er vant til en lille race med vægtbegrænsning, så er det svært at vænne sig til at fodre Belgisk Kæmpe med de mængder foder, de skal have, samtidig med, at man skal passe på, at de ikke udvikler for solid en hagepose.

Den vildtgrå farve er så absolut den mest almindelige farve, men Belgisk Kæmpe er anerkendt i en lang række farver. At lave en ny farve på en så stor og specielt udseende kanin er dog mere end almindelig svært, derfor ses de ikke ofte.

Slagtemæssigt er Belgisk Kæmpe ikke den bedste kanin, specielt som ung er den lang, ranglet og tynd, ikke meget kød men masser af knogler. Men slagter man en voksen, så er der bestemt kød i massevis på den.

I årenes løb er der kommet en del import til Danmark fra Tyskland. Men de tyske dyr har tit et kolossalt hoved på størrelse med en solid kålroe og nogle enorme lange kraftige ører, dertil er de ofte meget lange i pelsen og så tunge, at de ofte falder sammen i ryggen næsten før de når voksenalderen, hvorved de bliver uinteressante som udstillingsdyr. De topper allerede som ungdyr.
Dem er vi ikke vilde med, men der er da tysk blod længere ude på flere af vores Belgiske Kæmper. Nyt blod skal der til, men det er ikke alt nyt, der er godt - og slet ikke alt nyt bare fordi det kommer fra udlandet.

Jens Jørgen har haft Belgisk Kæmpe i rigtig mange år, i 1985 blev han Europamester, så kan det næsten ikke blive bedre.

I stalden er der i dag både vildtgrå og hvid Belgisk Kæmpe.

Der er en rimelig efterspørgsel efter Belgisk Kæmpe, men vi sælger helst ikke, før de er voksne og har nået idealvægten. Der er for mange, der ikke forstår at fodre dem, aå de ikke opnår deres vægt, og så får avleren jo skylden !